Сотвори себе уютный уголок.

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 01 янв 2020, 18:56

atiana Sitnik
Адміністратор · 19 хв
#дереза Про #годжі від науковців

"СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ КУЛЬТУРИ ГОДЖІ (LYCIUM L.) В УКРАЇНІ" *

Журба Михайло

Вступ

Лікувальні властивості дерези відомі в стародавньому греко-римському світі були забуті, культура її відродилася у Китаю в кінці 1990-х років під торговою назвою goji berry (англ. – ягоди годжі), під якою продають плоди двох видів – д. звичайної (Lycium barbarum L.) та д. китайської (Lycium chinense Mill.), іноді д. руської (Lycium ruthenicum Murray). Ягоди годжі і сік у західних країнах застосовують як засоби поліпшення самопочуття та проти старіння. Ці плоди багаті на вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти та інші біологічно активні речовини (Potterat, 2010).

Матеріали і методи дослідження

Аналіз інформації з літературних джерел про стан та перспективи культури годжі у світі. Польові дослідження за Lycium barbarum у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України (НБС).

Результати та їх обговорення

Термін «годжі» ввів північно-американський етноботанік, дослідник тибетської медицини Бредлі Добос, в 1973 р., задля уникнення плутанини через чисельні народні назви ягоди. Назва поширилася у 1980-ті роки, завдяки продажу плодів дерези звичайної в аптеці і клініці Тенцінг Момо, в Сіетлі. Але успіх у всьому світі до ягід годжі прийшов тільки тоді, коли великі виробники з провінції Нінся (Китай) вирішили підкорити світові ринки, роблячи іноді екстравагантну пропаганду їх переваги (Dhar, 2011). Дерезу вирощують заради ягід на великих площах в Китаї (в основному провінція Нінся) для внутрішнього ринку, та все більше і більше для експорту в Пн. Америку та Європу. Китай є основним постачальником ягід годжі на світовий ринок, в 2004 р. загальний експорт склав 120млн доларів. Під культурою було зайнято 82 000 га, з яких зібрано більше 95 000 т продукції. Ягоди вживають для дієтичного харчування у свіжому та висушеному вигляді, з них виготовляють концентрати соку, фруктове пюре, йогурти целюлозний порошок, з насіння роблять олію. В китайській фармакопеї зареєстрована дереза звичайна, використовують ягоди (fructus Lycii) та кору коренів (cortex Lycii radicis). Перші згадки про лікувальні властивості дерези трапляються в епосі про Гільгамеша (Стародавня Месопотамія, ХХІІст. До н. е.). У 4 ст. до н.е. грецькі ботаніки Теофраст, Діоскорид та Пліній Старший описали колючі кущі, які, як вважають, були дерезою. У класичному китайському медичному трактаті Шеньнун Бенцао Цзин (Китайська книга культурних і лікарських рослин), складеному близько першої половини ІІІ ст. н.е., є коротке повідомлення про лікувальні та уповільнюючі процеси старіння властивості. У 1813 р. Ламарк повідомив про два види ліція, що вирощувалися в садах Парижу: L. barbarum і L. chinense. Він також писав, про те що стародавні греки робили ліки з дерези. Протягом останніх століть Lycium вирощували в Європі, як декоративну рослину (під ім’ям Jasminoides), а його цілющі властивості були забуті. Рід дереза (Lycium) – налічує 88 видів, що належать до підродини Solanoideae, триби Lycieae, поширених у помірній та субтропічній кліматичних зонах. Часто росте у сухих місцях, деякі види на слабо засолених ґрунтах. Lycium barbarum та L. chinense – два близькоспоріднених види зі схожим використанням як харчові і лікарські рослини в Східній Азії. Д. звичайна листопадний колючий кущ або ліана (в залежності від умов існування) 1–3(4) м заввишки, а д. китайська дещо менша за розмірами. Листки від ланцетних до овальних, чергові, завдовжки 1–8 см. Квітки поодинокі або зібрані у невеликі суцвіття діаметром 6–25 мм, віночок з п’ятьма пурпуровими пелюстками, зрощеними при основі. Дереза звичайна цвіте в квітні та червні-липні на приростах поточного року, д.китайська – в липні. Плід – м’ясиста багатонасінна ягода діаметром 8–20 мм, червоного, жовтого, помаранчевого забарвлення. гіркувато-солодка на смак. Плоди достигають з серпня до морозів (Кохно, 2002). Відмінність полягає у морфологічному і історичному аналізах і є досить слабкою. Точну відмінність можна встановити завдяки RAPD-аналізу (Random Amplified Polymorphic DNA) (Potterat, 2010). Lycium barbarum поширений у Південній і Центральній Європі, Північній Африці і Південно-Західній та Центральній Азії. Місце походження неясне; довго вважалося, що цей вид поширився з Китаю, але останні дослідження вказують на середземноморське походження виду. У Великобританії введений в культуру у 1730 р., і все ще використовується для створення живоплотів, також як у Пн. Америці і Австралії. Дереза звичайна в Україну поширилася з Середземномор’я в середні віки та повністю натуралізувалася (Mosyakin, 1999), використовується для укріплення схилів. L. chinense переважно поширений у Східній Азії. Є відомості щодо успішного вирощування дерези китайської в деяких ботанічних садах (в Нікітському ботсаду з 1814 р.) України та дендропарках (Дойко, 2005; Костырко, 1989; Кохно, 2002). В даний час з’явився ряд сортів дерези звичайної, цікавих для впровадження в культуру: no. 1 Lifeberry, Golden Berry, Super Sweet, Super Big, Dynamite, Korean Big. Біохімічний склад плодів дерези характеризується наявністю вітамінів В1, В2, В6 і Е, вміст вітаміну С становить близько 42 мг/100 г, і мінерали - цинк, залізо, мідь, кальцій, германій, селен і фосфор. Полісахариди є кількісно найважливішою групою речовин в плодах L. barbarum їх називають LBP (Lycium barbarum Polysaccharides), класифікуються як харчові волокна білків арабіногліканів. Вони показали антиоксидантні властивості і деяку фармакологічну активність в контексті захворювань, пов’язаних з віком, таких як атеросклероз і діабет. Певні фракції LBP можуть стимулювати проліферацію Т-клітин в селезінці. Імуностимулююча активність їх може пояснити протипухлинні властивості полісахаридів годжі. З каротиноїдів найбільша кількість – фізаліну (зеаксантину дипальмітат) 56 %. Також присутні флавоноїди (кверцетол, рутин, кемпферол), фенольні кислоти та вільні амінокислоти (пролін, таурин, бетаїн). Що стосується коренів, то декілька складників демонструють гепатопротекторну дію, а також – інгібують артеріальну гіпертензію. Також немає ознак токсичної дії цієї рослини. (Majewska et al., 2000; Schepetkin, 2006; Li, 2007; Potterat, 2010) Наші візуальні спостереження за розвитком рослин годжі в умовах НБС показали, що дереза має досить сильну кореневу систему, завдяки чому досить посухостійка і може використовуватися для закріплення схилів та піщаних ґрунтів. Краще росте на сонці, допустима напівтінь, найпридатніші добре дреновані поживні субстрати. Дослідження насінного розмноження годжі (у різних за строками варіантах з інтервалом у 5 днів) свідчать про перспективність цього способу розмноження: сходи з’являлися у різних варіантах на 3–15 день за температури 20–28 °C. За низьких позитивних температур (+10–15 °C) проростання насіння не було масовим у перші кілька днів (3–5) після посіву, сходи з’являлися на 10–15 день. За температури 22–28 °C спостерігалося дружнє проростання насіння вже на 5 °C 6 день після посіву. Треба зазначити, що насіння дуже дрібне, сіяти його треба практично на поверхні грунту, при заглибленні насіння до 2–3 см гальмується його проростання, знижується кількість пророслого насіння. Для успішного проростання насіння потребує забезпечення вологою. Хорошу схожість дає насіння, попередньо замочене у воді на 3–5 діб, воно, насичуючись вологою, проростає на 3–5 день. Одним з важливих заходів вирощування сіянців годжі є пікіровка сходів. Велика їх щільність після проростання потребує розрідження, у противному випадку сіянці витагуються і можуть масово випадати. Пікірування необхідно проводити після появи справжніх листочків. Згодом сіянці прищипують для стимуляції кущіння. Сіянці починають плодоносити на 2-ий рік, на 4-ий – досягають товарної зрілості. Перспективне вегетативне розмноження – живцюванням напівздерев’янілими живцями і зеленими верхівками влітку, здерев’янілими і кореневими – навесні. При цьому немає необхідності використовувати гормони росту, активне окорінення відбувається протягом одного-двох тижнів. Вегетативне розмноження годжі не складне і необхідне для тиражування сортів, які вже з’явилися на світовому ринку.

Висновки

Аналіз літературних джерел про плодову і лікарську рослину дерезу – годжі свідчить про те, що вона широко культивується у країнах Східної Азії, зокрема у Китаї, як для внутрішнього ринку, так і на експорт до Європи і Північної Америки. Культура економічно високо раціональна. Плоди годжі вживають для дієтичного харчування, у китайській фармакопеї використовують ягоди (fructus Lycii) та кору коренів (cortex Lycii radicis). Наші спостереження за розвитком рослин і дослідження насінного розмноження у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України свідчать про можливість одержання великої кількості садивного матеріалу і перспективність культивування в Україні, інтродукцію і дослідження нових сортів.

Література

1. Дендрофлора України. 2002. Дикорослі й культивовані дерева і кущі : Довідник. Ч. 1. Покритонасінні. Ред.: М. А. Кохно; НАН України, Нац. ботан. сад ім. М.М.Гришка. К. : Фітосоціоцентр. 448 c. 2. ДОЙКО, Н.М. 2005. Біологічні основи інтродукції витких деревних рослин у Правобережному Лісостепу України: автореф. дис. ... канд. біол. наук. Київ. 20 с. 3. КОСТЫРКО, Д.Р. 1989. Лианы в Донбассе: монографія. К. : Наук. думка. 132 с. 4. DHAR, P. 2011. Lycium ruthenicum murray: a less-explored but high-value medicinal plant from trans-himalayan colddeserts of ladakh, India. In Plant Archives, vol. 11, no. 2, pp. 583–586. 5. LI, X.M. – Ma, Y.L. – Liu, X.J. 2007. Effects of the Lycium barbarum polysaccharides on age-related oxidative stress in aged mice. In Journal of Ethnopharmacology, vol. 111, рp. 504–511. 6. MAJEWSKA-SAWKA, A. – NOTHNAGEL, E.A. 2000. The Multiple Roles of Arabinogalactan Proteins in Plant Development. In Plant Physiology, vol. 122, рp. 3–9. 7. MOSYAKIN, S.L. – FEDORONCHUK, M.M. 1999. Vascular plants of Ukraine: A nomenclatural checklist. Kiev. 346 pp. 8. Pharmacopoeia of The People‘s Republic of China. 2010. In Chinese Pharmacopoeia Commission, vol. 3, 3382 р. 9. POTTERAT, O. 2010. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. In Planta Med., vol. 76, рp. 7–19. 10. SCHEPETKIN, I.A. – QUINN, M.T. 2006. Botanical polysaccharides : macrophage immunomodulation and therapeutic potential. In International Immunopharmacology, vol. 6, рp. 317–333.

*Збірник Наукові матеріали міжнародної мережі AgroBioNet "Агробіорізноманіття для поліпшення харчування, здоров'я та якості життя" 2016

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... 617375308/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 01 янв 2020, 20:13

Старі сорти яблук стійкі до парші.В. Маргітай

"ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ПЛОДІВ СТІЙКИХ ДО ПАРШІ СТАРИХ СОРТІВ ЯБЛУНІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ"..

Изображение

Изображение

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 02 янв 2020, 17:11

Dobroslav Petko
2 год
Домашний питомник
или как вырастить дерево.

Если бы меня спросили, с чего нужно начинать создание Родового поместья.
Я с уверенностью бы ответил, что первое, что нужно сделать - это заложить питомник деревьев и кустов, которые будут потом высажены в вашем пространстве Любви. А потом уже можно планировать где и что будет расти, где будут постройки и.д. И только после этого можно приступать к постройке дома.
На постройку дома у вас уйдет минимум года, а скорее два или три. За это время деревья вырастут, окрепнут и будут готовы к пересадке в грунт.

Кроме времени вы сэкономите ещё кучу денег. Представьте, что в Родовом поместье нужно высадить несколько тысяч деревьев и кустов. На рынке саженец дерева стоит от 50 до 150 гривен. Умножим 50 на 1000 деревьев, получаем 50 000 гривен - это по минимуму. А в питомник вы можете посеять косточки и семечки, какие сами насобираете из плодов, которые каждый день едите и выбрасываете в мусорный бак. Кроме этого деревья выращенные из своих семян будут намного здоровее, у них будут мощные корни, вы будете точно знать, что вы посадили (покупая саженцы на рынке, часто получаешь совсем не то что купил:)). А самое главное - эти деревья впитают вашу информацию, они будут знать и чувствовать вас, как никто другой.

Я испробовал все способы размножения и пересадки растений. Я делал отводки, пересаживал корневые отпрыски, прививал и сажал косточками, семечками, орехами, желудями и семенами. И самые приятные ощущения от тех деревьев, которые выросли из семян. Такое ощущение, как будто ты не берешь у природы, как когда пересаживаешь саженец из лесу, а умножаешь дерево.

Дервья дают миллионы семян разбрасывая их вокруг себя, но прорастают единицы. А взрослыми деревьями становится очень-очень маленький процент семян. Когда мы срываем семена из дерева, создаём благоприятные условия и садим их в землю, мы предоставляем дереву прекрасную возможность размножиться. И маленькие деревца эти, очень благодарны Человеку-творцу за это. Каждое такое дерево ты ощущаешь, как ребёночка. Ты следишь и ухаживает за ним, создаёшь самые лучшие условия. Среди всех прочих больше всего выделяешь те деревья, которые вырастил из семени и они откликаются на это сильным ростом и любовью в ответ.

Вы замечали, что растения, которым больше уделяешь внимание растут быстрее?

Первый питомник, который я заложил не имел полива и там не пропалывались сорняки. Но не смотря ни на что, мы пресадили оттуда несколько сотен разных деревьев. Яблони, каштаны, грецкие орехи, абрикосы, сливы, аморфа, вишни и персики - это то что нам удалось вырастить из семян.

Сейчас я закладываю новый питомник, к которому будет подведён полив. Я делаю его по принципу блочно-модульного огорода А.Савина. Узкая грядка 30-40 см., чередуется траншеей - органической дорожкой, в которой закладывается травянистая органика. Органические дорожки конденсируют влагу во время жары, что уменьшает полив и обогащают землю питательными веществами, которые идут на корм растениям. В такие грядки я уже пробовал высаживать деревья и результат меня очень обрадовал (подробнее напишу позже).
Пока запустил несколько таких грядок. Посадил хиномелис, сливы, яблони и калину.
Хочу посадить ещё много разных плодовых, лесных, хвойных деревьев и кустов. А ещё интересно посадить и размножить разные травы и цветы. Никогда не думал, что выращивание растений такое интересное, приятное и увлекательно занятие!

Друзья мне очень интересен ваш опыт выращивания деревьев и кустов. Какие книги про питомник вы посоветуете?
Где можно достать интересные семена, черенки или саженцы? Возможно вы хотите чем-то поделиться?
За саженцы и семена, я готов помочь в чем-то по хозяйству, по саду - огороду, могу помочь в строительстве - спроектировал и построил три дома из соломенных блоков. Знаю как втроём построить теплый, уютный экологически чистый дом за 7 месяцев и 2 000у.е. Готов делиться знаниями и умениями.
Могу и купить посадочный материал, но интересней безденежный взаимообмен.

P.s. Пробую высаживать яблони прямо на место, хожу по участку с лопатой и рассеваю семена в луночки. Так называемый манастырский способ посадки - без пересадки.
Ещё недавно узнал, что в червячнике отлично прорастают любые семена!

Делитесь своим опытом! Пускай он умножается опытом многих людей.

Dobroslav Petko

#питомник #семеннойФонд #РодовеПоместье #ПространствоЛюбви

Взято из

https://www.facebook.com/groups/rp.ukra ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 16 янв 2020, 16:25

Tatiana Sitnik поширила посилання.
Адміністратор · 3 год
Знання - ось головне для кожного, хто починає "наводити порядки на ділянках", формує чагарники та хащі.
"Корисні дикорослі залишаємо, а інвазійні - вирізаємо!". Не переплутайте. Ті дорослі дикорослі рослини, які ви на участку залишите слугуватимуть запорукою здоров'я ділянки та навколо! Переваги численні!
Перелік корисних рослин за лінком
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B8
UK.WIKIPEDIA.ORG
Список дикорослих корисних рослин України — Вікіпедія
Спи́сок дикоро́слих кори́сних росли́н Украї́ни складений на основі…
Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 16 янв 2020, 18:05

Tatiana Sitnik поширила посилання.
Адміністратор · 1 хв
Соняшник сорт ПРОМЕТЕЙ, українська селекція!
#насіннєвийчелендж1лютого #насіння #дрібнаупаковка
- Споживачі цінують за солодний присмак і дають високі оцінки при смаженні. Насінина середнього розміру.
- У Реєстрі сортів рослин України з 2001 року
- Ультраранній високоврожайний
- Сорт з високим вмістом олії в насінні — 48-50 %
- Лушпинність — 20-22 %
- Висота рослин-140-180см, діаметр кошика-18-22см
- Стійкість до осипання: висока
- Має імунітет проти вовчка, несправжньої борошнистої роси, іржі, відносно стійкий проти білої та сірої гнилей
- Рекомендованийдля вирощування вумовах півдня України і Лісостепу.
В Інституті олійних культур НААН є лише сорти та гібриди і немає ГМО!
Насіння не протруєне!
Купити насіння у оригінатора можна від 1 мішка (25кг), - зручно для фермерів! Для учасників ярмарку 1 лютого будуть виставочні зразки та мініжменьки
http://imk.zp.ua/index.php/kataloh-sort ... 7-prometey
Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України

IMK.ZP.UA
ПРОМЕТЕЙ
Інститут олійних культур Національної академії аграрних наук України

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 17 янв 2020, 15:58

Tatiana Sitnik поширила відео.
Адміністратор · 5 год
У 2020 у наших читачів ще більше запитань "як створити сад, котрий приносить гроші" та "де брати якісний садивний матеріал (перевірені сорти, здоровий від хвороб матеріал, агротехнічні рекомендації #органічнітехнології)".
Правильні відповіді дають лише фахівці практики, лідери своєї справі. Перед тим, як слухати доповідача - подивіться його сад, посмакуйте плоди.
Хто хоче #органічний комерційний #сад, - звертайтесь до Valentina Lanovenko

Відтворити
-3:15
Додаткові візуальні налаштування
Перейти до перегляду та гортанняНатисніть, щоб збільшити Включити звук
1 370 переглядів
Академія Органічного Садівництва "Ekogarden"Вподобати сторінку
17 січня 2017 р.
Сорти груші - лідери на ринку продажу у світі - Ноябрська (Ксенія) та Конференція. Перспективним для України є також вітчизняний сорт Яблунівська та літня група сортів - Молдавська літня, Ізольда, Улюблена Клаппа.
З 1 га інтенсивного грушевого саду на підщепі Айва S-1 можна отримати 45 тонн плодів, з сорту Конференція - 60-80 тонн. Оптова вартість груш в Україні: 20 грн (з вересня), 30-35 грн (зима, весна). Мінімальний дохід з 1 га = 45 тонн*20 грн=900 тис грн

www.ukr-sad.com.ua

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 18 янв 2020, 14:09

Tatiana Sitnik поширила допис.
Адміністратор · 26 хв
Практичні покрокові поради від фермера. Приєднуйтесь
Світлина від Миколи Стецькова.
Світлина від Миколи Стецькова.
Микола Стецьків з Іванною Аніскевич.
4 год
#Фермерство чи #Все_по_закону

Розпочинаю ділитись досвідом, покроковим процесом запуску ягідника.

З чого потрібно почати і що потрібно робити, щоб ваша ягода, і ваша ферма мала усі необхідні документи для її реалізації.

Отож:

1- це звісно земля яка повинна бути у Вас або в оренді, або у власності. Просто на родинних стосунках, це не варіант. Бо для кожного етапу документації потрібен кадастровий номер і цільове призначення землі, в моїй ситуації це 6га з кадастровим номером 4623681200:02:002:0074. Кому цікаво, можете зайти і почитати призначення яке для багатьох не є знайомим, ну і де вона точно знаходиться, куди ж їхати на фестиваль

2- це аналіз грунтів, щоб розуміти який її склад і що на ній можна вирощувати, а що не бажано. Земля всюди різна, не чорноземи тому це потрібно розуміти
В нашій ситуації, вирощувати можна все, але для деяких культур потрібен буде окремий підхід.

3- геологія, хто міг подумати, що це важливий процес, який є вкрай важливим для фермера? Я точно про це не задумувався, але коли побачив результати, зрозумів, що все добре, залягання грунтових вод дозволяє вирощування ягідних культур і це мене не може не тішити ну і ще багато цікавих речей полегшує, коли ти розумієш з чим маєш справу.

Чесно скажу, таких етапів є дуже багато і я буду ними ділитись, звісно якщо Вам цікаво? І це є дуже складно, що я постійно ловлю себе на думці ось з цією цитатою

китайський філософ Лао-Цзи точно підмітив: «Чим більше в державі створюється законів, тим більше в ньому стає злочинців».

Далі буде

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 23 янв 2020, 14:51

Сімейне господарство побудувало успішний бізнес на вирощуванні лікарських трав та чаїв
Ідея вирощувати лікарські рослини на чаї прийшла до голови родини Миколи Петровича не випадково. Адже до того майже чверть століття пропрацював у радгоспі, де пройшов службовими сходинками від найнижчої посади до керівника підприємства. Тож вивчив специфіку «трав’яного» бізнесу до найменших дрібниць, пише golos.com.ua.

За словами, вирощування більшості лікарських трав — не такий вже трудозатратний процес, проте збирання «врожаю» — справа дуже клопітка. Квіти потрібно вчасно і бережно зібрати, а потім висушити зі знанням справи. Тільки тоді заготовлену сировину можна продати фармакологічним підприємствам. А ще — використати для виробництва чаїв.

Асортимент культур у господарстві чималий — на оброблених полях добре ростуть фенхель і шавлія, розторопша і валеріана, меліса та ехінацея, нагідки та кріп. До того ж родина заготовляє ще й такі дикорослі лікарські рослини, як деревій, підбіл, звіробій, пижмо тощо.

Щороку сімейне господарство вирощує до 20 тонн лікарських рослин. А загалом переробляє разів у десять більше. Це завдяки тому, що активно співпрацюють з місцевим населенням.

«В окрузі до десятка сіл знайомі з вирощуванням лікарських трав. Люди сіють, вирощують та збирають їх на своїх ділянках, а потім ми купуємо у них сировину для переробки. На цьому співробітництво не закінчується. Часто забезпечуємо селян насінням, допомагаємо з обробкою землі — одне слово, підтримуємо довготривалі партнерські відносини», — розповідає Микола Прудивус.

Попит на таку продукцію на українському ринку чималий. Микола Прудивус, як фахівець із багаторічним досвідом, стверджує: вітчизняний ринок забезпечений власними лікарськими травами менш як наполовину. А от решту, як з’ясувалося, фармакологічні та торгові компанії купують за кордоном.

Прудивуси не приховують: тільки на чаях за сезон можна заробити кілька сотень тисяч гривень. Якщо ще продавати лікарські трави як сировину для фармакологічної чи косметичної промисловості, то сума подвоїться, а то й потроїться.

З вирощеної продукції сімейне господарство створює фірмові чаї. У найближчих планах — розвивати виробництво кулінарних спецій із фенхелю, кропу, чебрецю, м’яти, меліси.

Та й на цьому не збираються зупинятися, у планах також створення екопарку лікарських рослин. Прудивуси вірять, що до їхнього парку з часом з’їжджатимуться туристи з усієї України

Взято з
https://superagronom.com/news/9398-sime ... fFJPb5ngkA
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 16 фев 2020, 23:09

Гумоподібна гниль картоплі – порівняно нова для України хвороба
2020 Февраль 050665
Вперше це захворювання на картоплі виявлено у Великобританії в 1948 році. Для України гумоподібна гниль бульб на сьогодні переходить із потенційно небезпечних у розряд поширених і шкідливих хвороб картоплі. Розповсюдження хвороби в Україні в основному відбулося в результаті використання сортів картоплі, насіннєві бульби яких були завезені з Білорусі та Росії. Хвороба виявляється частіше за все на присадибних ділянках Полісся і Лісостепу і має суттєвий вплив на схожість насіннєвих бульб, формування стеблостою, висоту і продуктивність рослин, тривалість зберігання бульб у сховищах.

Хвороба уражує бульби, паростки і стебла. На бульбах хвороба проявляється наприкінці вегетації і у період зберігання картоплі у сприятливих для збудника хвороби умовах підвищеної вологості і відносно високої температури. Найчастіше захворювання зустрічається на важких слабоаерованих ґрунтах із надлишковою вологістю.

У період збирання картоплі на бульбах виявляються поверхневі коричневі плями неправильної форми з чорною облямівкою. Уражена тканина під плямами пружна, гумоподібна, вона поступово розм’якшується, але зберігає достатню еластичність. М’якоть уражених тканин чітко відмежована від здорової тканини. Якщо таку бульбу розрізати, то через 15– 20 хвилин інфікована тканина рожевіє, а потім стає сіро-бурою, через пару годин темніє і набуває чорного кольору. Однак у деяких випадках колір ураженої тканини може не змінюватися. При подальшому зберіганні, залежно від умов середовища, уражені бульби можуть ослизнюватися або, навпаки, муміфікуватися. Плями з часом зливаються, при високій вологості покриваються білим або слабо-зеленим нальотом у вигляді дрібних, діаметром до 2–4 мм, подушечок – конідіальним спороношенням гриба.

Зі столонного боку ураженої бульби виділяється світло-коричнева рідина з неприємним специфічним рибним запахом. Бульби стають водянистими, вони ослизнюються, шкірка на них легко відшаровується, бульба повністю розкладається і перетворюється у кашоподібну масу. В умовах підвищеної вологості через сильне розкладання уражених тканин гумоподібну гниль часто відносять до мокрих бактеріальним гнилей. У сухих умовах середовища, навпаки, ознаки захворювання набувають схожості з сухою фузаріозною гниллю або задухою бульб.

На паростках картоплі до сходів з’являються ділянки побурілої тканини. Вона стає пухкою, мокрою, іноді на ній можна спостерігати слабке спороношення гриба у вигляді білих подушечок зі слабо рожевуватим або зеленуватим відтінком. Такі паростки легко ламаються у місцях ураження або згнивають повністю. Інфекція проникає у меристематичні тканини, і утворення нових паростків стає неможливим. Бульби не дають сходів. За незначного ураження бульб з’являються сходи, але рослини пригнічені, вони, як правило, відстають у рості і розвитку, на нижній частині стебла утворюються коричневі плями, іноді зі слабким спороношенням збудника хвороби. Уражена тканина у місцях плям стебла ослизнюється, стебла надломлюються і засихають.

Збудником хвороби є гриб Geotrichum candidum Link ex Pres (син. Oospora lactis Sacc), який у циклі свого розвитку формує конідіальне і сумчасте спороношення, а також оідії і хламідоспори. Крім картоплі збудник хвороби уражує плоди томата, перцю і дині. Поширюється гриб конідіями, сумкоспорами і хламідоспорами. Оптимальна температура для проростання конідій гриба і розвитку грибниці – 250С. Але інтенсивне зараження бульб відбувається при більш високій температурі 29–350С. Це пояснюється зниженням захисних реакцій картоплі за підвищених температур.

Конідії гриба здатні проростати і заражати бульби лише за відносної вологості повітря понад 95% і не раніше, ніж через 18–20 годин після їх утворення. За наявності краплинної вологи період часу, необхідного для проростання, скорочується до 10–12 годин.

Збудник хвороби проникає в бульби через розкриті сочевички, паростки, некрозні плями. Ураженість і розвиток хвороби посилюється за наявності механічних пошкоджень бульб, особливо у вигляді розрізів, тріщин, обдертої перидерми, а також за їх переохолодження і ознак фізіологічної задухи.

При пересиченні ґрунту водою бульби картоплі починають задихатися, у результаті чого відкривають сочевички, і це сприяє проникненню гриба всередину бульби. Зараження бульб і максимальний розвиток хвороби відбуваються в умовах вологості ґрунту 95–100% від повної вологоємності. Оптимальні умови кислотності середовища рН 5,0– 5,5.

Зараженню бульб у польових умовах сприяють тепла дощова погода у другій половині літа, високі дози азотних добрив, вирощування картоплі на важких переущільнених і перезволожених ґрунтах.

Джерелом інфекції є заражені насіннєві бульби і рослинні залишки картоплі, перцю, томату, дині. Конідії гриба у міжвегетаційний період добре переносять вплив негативних температур і можуть зберігатися на бульбах картоплі і в ґрунті на рослинних рештках на глибині від 5 до 10 см протягом 8 місяців. Набагато гірше зимують конідії патогена на глибині 15–20 см.

При попаданні у сховище інфікованих бульб і наявності сприятливих для розвитку хвороби умов (висока вологість і відносно висока температура повітря) відбувається швидке перезараження значної маси бульб, які зберігаються у картоплесховищах. Слід пам’ятати, що збудник гумоподібної гнилі досить вільно розвивається у діапазоні температур від +10С до +350С, і його розвиток важко стримати, регулюючи тільки температуру зберігання у сховищах.

Гумоподібна гниль бульб картоплі є дуже шкідливим захворюванням. Наявність у садивному матеріалі заражених бульб призводить до значного випадання сходів (іноді до 30–50%), зменшення висоти і кількості стебел і є причиною зниження продуктивності рослин через загибель вічок загнивання й загибель паростків, стебел. Дослідженнями білоруських учених доведено, що наявність у насіннєвому матеріалі бульб, заражених збудником гумової гнилі від 5 до 15%, є причиною зниження врожаю залежно від сорту від 12,7 до 19,5%. Заражені бульби, як правило, загнивають у ґрунті і не дають сходів.

При садінні здорових бульб в інфікований ґрунт рослини різко затримуються у рості і розвитку. Висота їх зменшується наполовину в порівнянні з контролем, істотно знижується кількість стебел.

Під час зберігання уражується в середньому 2–5% бульб, а в окремі роки від 20 до 40%. За наявності симптомів гумової гнилі схожість бульб знижується на 45% і більше. Формування осередків загнивання бульб у результаті розвитку хвороби у сховищах обумовлює погіршення насіннєвих, товарних і продовольчих якостей бульб.

Захисні заходи. Захист картоплі від гумоподібної гнилі повинен бути спрямованим перш за все на придушення або обмеження джерела інфекції. Для садіння необхідно використовувати тільки здоровий насіннєвий матеріал. За наявності уражених бульб доцільно провести його перебирання. Зазвичай його необхідно проводити восени – перед закладанням бульб на зберігання і навесні – перед садінням картоплі. Своєчасна підготовка насіннєвого матеріалу до садіння є ефективним заходом обмеження джерела інфекції гумоподібної гнилі бульб картоплі. ЇЇ слід розпочинати за 20–25 днів до садіння бульб картоплі. Виконання цього заходу забезпечує максимально швидкий ріст і розвиток рослин й істотно знижує шкідливість хвороби.

Насіннєві бульби картоплі спочатку слід витримувати протягом 10–12 діб на розсіяному світлі за температури 15–220С, а потім температуру понижують до 7–80С. При цьому на добре освітлених здорових бульбах утворюються міцні короткі, не більше 0,5–1,0 см, паростки, що не заважають механізованому садінню таких бульб. Світлове пророщування бульб перед садінням дає можливість підвищити стійкість рослин до гумоподібної гнилі, фітофторозу та інших захворювань, виявити приховані форми ураження бульб і своєчасно їх видалити з насіннєвої партії. Наведені організаційно-господарські заходи дозволять повніше використовувати агротехнічні та погодні умови і сприятимуть швидкому формуванню коренів, прискорюватимуть розвиток сходів, збільшуватимуть число стебел і забезпечуватимуть отримання більш високого і якісного врожаю.

Уражені післяжнивні рештки картоплі, як відомо, є також джерелом інфекції, тому треба дотримуватися сівозміни з поверненням картоплі на попереднє місце не раніше, ніж через 3–4 роки. Кращими попередниками картоплі є ріпак, люпин, багаторічні трави, які не пошкоджуються збудником гумової гнилі, а їх кореневі виділення істотно знижують запас ґрунтової інфекції патогена.

Не рекомендується в сівозміні розміщувати картоплю після томатів, перцю і дині, які уражуються збудником гумової гнилі і є додатковими джерелами інфекції.

Збалансоване внесення органічних і мінеральних добрив. Слід пам’ятати, що внесення під картоплю підвищених доз мінеральних добрив, особливо азотних, підсилює ураженість бульб гумовою гниллю. На заражених грунтах збудником гумової гнилі дози мінеральних добрив не повинні перевищувати NPK: 120: 120: 160кг / га.

Під картоплю слід відводити ділянки з більш окультуреними легкими супіщаними ґрунтами і легкими суглинками, щоб виключити зараження бульб через сочевички внаслідок нестачі кисню і перезволоження. У місцях, де виявлені осередки захворювання, потрібно висаджувати тільки здорові бульби.

Для протруєння бульб картоплі проти гумоподібної гнилі, сухої фузаріозної гнилі, ризоктоніозу, видів парші, фомозу використовують один із рекомендованих протруйників на основі діючих речовин: азоксистробіну + металаксилу-М, се (Юніформ 446 SE, 1,5 л/т); імазаліла сульфату, к.с. (Фунгазіл 100 SL, 0,15 л/т); іпродіону, к.с. (Ровраль Аквафло, 0,38–0,4 л/т); манкцебу, з.п. (Дітан М-45, 2,0–2,5 кг/т); флудиоксонілу, тн (Максим 025 FS, 0,75 л/т); флуксапіроксаду, к.с. (Серкадіс, 0,2–0,25 л/т).

Проти комплексу хвороб, ґрунтових та наземних шкідників бульби картоплі обробляють комбінованими інсектицидно-фунгіцидними препаратами на основі діючих речовин: дифеноконазолу + флудіоксонілу + тіаметоксаму, тн (Селест Топ 312,5 FS, 0,5–0,7 л/т та аналоги); пенсикурону + імідаклоприду, т.к.с. (Престиж 290 FS, 1,0 л/т та аналоги); пенфлуфену + клотіанідину, тн (Еместо Квантум, 273,5 FS, 0,3–0,6 л/т при обробці бульб або 1,5–1,8 л/т при внесенні в гребені під час висаджування).

З метою попередження передачі інфекції гумоподібної гнилі від бадилля на бульби у процесі збирання картоплі необхідно застосовувати прийоми, що прискорюють процес їх дозрівання, це видалити бадилля за 10– 14 днів до збирання врожаю. Цей спосіб сприяє зміцненню покривних тканин бульби і, тим самим, вони менше травмуються під час збирання, транспортування і сортування.

На важких ґрунтах слід провести розпушування міжрядь після видалення бадилля, що дозволить запобігти удушенню бульб і зараженню їх гумовою гниллю. При збиранні врожаю не допускати механічних пошкоджень бульб, які є воротами для проникнення інфекції збудника хвороби.

Перед закладанням на зберігання партії картоплі, зібраної з перезволожених ділянок, її необхідно витримати у тимчасових буртах, а потім ретельно перебрати.

У початковий період зберігання бульб необхідно створити умови (лікувальний період), які сприяють загоюванню ран від механічних пошкоджень і попереджають проникнення інфекції у бульби. Для цього протягом перших 20 днів після збирання бульби слід витримувати за температури 18–190С і відносної вологості повітря 90–95%.

Дотримуватися оптимального режиму зберігання бульб у картоплесховищах, у яких температура повинна бути в межах 1–30С, а вологість повітря 85–90%. За таких умов розвиток хвороби буде мінімальним. Під час зберігання бульб уникати запотівання верхнього шару насипу картоплі, що сприяє масовому їх зараженню.

Ефективним заходом проти гумової гнилі є глибоке заорювання рослинних решток у ґрунт.

І.Л.Марков, к.б.н., професор НУБіП України

Взято з

https://www.pro-of.com.ua/gumopodibna-g ... Jk4ZylMFxc
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 28 фев 2020, 14:46

Tatiana Sitnik
Адміністратор · 45 хв
#насіннєвийчеленджВесна2020 #візитнакарта та гордість України:
#Черешня #МелітопольськаЧорна, дворічні саджанці черешні на підщепі #антипка (Cerasus mahaleb) в Києві
Сорт черешні Мелітопольська чорна виділений в Інституті зрошуваного садівництва ім. М.Ф. Сидоренко УААН серед сіянців Французька чорна від вільного запилення. Селекціонер М.Т. Оратівський.
Має високі товарні і смакові якості плодів, висока продуктивність і транспортабельність.
Сорт - універсальсальний запліднювач.
В умовах Мелітополя плоди дозрівають 17-24 червня. Щеплені на антипці дерева вступають у плодоношення на 4 рік і швидко нарощують урожай. Середня врожайність сорту в 16-річному віці становить 78,0 кг з дерева. 27-30 т/га.
Контакт постачальника: 067 70 80 532, 095 04 05 715, Iya Verizhnikova, https://vineyard.kiev.ua/p597321325-mel ... topol.html

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Советы новичкам

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6